خم شدن و تاب خوردگی در چوب به چه معناست؟

تاب خوردگی چوب تغییر شکل در چوب است که هنگامی رخ می‌دهد که رطوبت قسمت‌های مختلف یک قطعه چوب به طور ناهموار تغییر کند. به عنوان مثال وقتی یک قسمت از تخته چوبی سریعتر از قسمت دیگر خشک شود، قسمت خشک کن آن سریعتر جمع می‌شود و باعث ایجاد تنش خواهد شد که شکل چوب را تغییر می‌دهد؛ بنابراین تخته ای که قرار بود به صورت صاف دراز بکشد، اکنون قسمتی در آن خم شده است.

تاب دادن نوعی نقص در محصول است که می تواند وارد کنندگان محصولات را از اثاثیه مانند مبلمان و قالب‌های چوبی گرفته تا آلات موسیقی مانند گیتار تحت تأثیر قرار دهد. در مورد برخی محصولات، مانند مصالح ساختمانی، چوب ترک خورده یا تاب خورده که بر روی یک سازه تأثیر می گذارد، می‌تواند خطرناک باشد.

خم شدن و تاب خوردگی در چوب
خم شدن و تاب خوردگی در چوب

مفهوم  رطوبت تعادل در چوب

دلیل اصلی تورم و جمع شدن‌ چوب رابطه بین میزان رطوبت و رطوبت نسبی هوای اطراف است. وقتی چوب‌رطوبت نسبتاً بالایی داشته باشد، با خشک شدن منقبض می‌شود تا زمانی که به تعادل با رطوبت‌نسبی برسد، که بعضاً به آن رطوبت تعادل (EMC) می گویند. برعکس، چوب با رطوبت نسبتاً کم هنگام جذب آب از هوای اطراف تا رسیدن به ای ام سی EMC متورم خواهد شد. این رابطه مستقیم به پیش بینی چگونگی رفتار چوب با سازگاری با شرایط خاص کمک خواهد کرد.

خم شدن و تاب خوردگی در چوب
خم شدن و تاب خوردگی در چوب

عواملی که بر میزان تغییر در میزان رطوبت چوب تأثیر می‌گذارند

تنظیم رطوبت چوب می تواند ساعت ها، روزها، هفته‌ها یا ماه ها طول بکشد. عواملی که بر زمان لازم برای رسیدن چوب به میزان رطوبت مناسب تأثیر می گذارند عبارتند از:

اندازه قطعه چوب (از بین رفتن یا جذب رطوبت قطعه‌های ضخیم تر بیشتر طول می‌کشد)

پوشش (چوب روکش شده بیشتر طول می کشد)

جهت گیری دانه (چوب دانه پایان مدت زمان کمتری طول می‌کشد)

دمای هوای محیط (هوای گرم روند رسیدن چوب به رطوبت مناسب را سرعت می بخشد)

دمای هوای محیط بر میزان تغییر در میزان رطوبت چوب تأثیر می گذارد اما به میزان قابل توجهی بر رطوبت تعادل( EMC) تأثیر نمی‌گذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *